Ελληνικά   English (UK)

Ανακοινώσεις

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε σε ημερίδα που διοργανώνουμε, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με θέμα "Ευρωεκλογές 2024. Πολιτική και Εκλογική Ανάλυση". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ώρα 17:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Α. Τρίτση - Ακαδημίας 50). Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

«Βουλευτικές εκλογές 2023: πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις»

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, σε συνεργασία με τα μεταπτυχιακά του προγράμματα οργανώνει διήμερο συνέδριο με θέμα «Βουλευτικές Εκλογές 2023: πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Δεκεμβρίου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη Α.Π.Θ).

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, επίκουρη καθηγήτρια κ. Ευτυχία Τεπέρογλου «βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2023 που σηματοδοτούν ενδεχομένως την αρχή ενός νέου κύκλου στο δρόμο προς ένα διαφορετικό κομματικό σύστημα της μεταμνημονιακής περιόδου.  Το συνέδριο θα εξετάσει και θα αναλύσει τον συνεχιζόμενο κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης, την αυξημένη αποχή, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ψήφου, την ανάδειξη νέων πολιτικών σχημάτων, τις νέες μορφές ριζοσπαστισμού και την κοινωνική δυσαρέσκεια».

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές θα συζητηθούν στο συνέδριο, σηματοδοτώντας την αρχή ενός διαλόγου που θα ξεκινήσει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών για την ανάλυση των πιθανών προκλήσεων για την εκλογική δημοκρατία και συμπεριφορά στην Ελλάδα.

Το συνέδριο θα ερευνήσει, επιπλέον θεματικές όπως οι ανακατατάξεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, οι νέες διαστάσεις των προεκλογικών εκστρατειών μέσα από την ανάλυση της πολιτικής επικοινωνίας και του λόγου και οι αξιακές μετατοπίσεις του εκλογικού σώματος. Τέλος, το συνέδριο θα συνδράμει στον επιστημονικό διάλογο μέσα από την παρουσίαση μεθοδολογικών τάσεων και προοπτικών για την εμπειρική πολιτική ανάλυση στη χώρας μας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρξει – το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου - στρογγυλή τράπεζα με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων με τίτλο:  «Η (οι) Πολιτική(οί) μετά τις Εκλογές του 2023—Παλαιά Ζητήματα και νέες Προκλήσεις».

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, ομάδες φοιτητών και νέων ερευνητών θα παρουσιάζουν εργασίες τους συναφείς με τη θεματική του συνεδρίου σε poster session, στο φουαγιέ του ΚΕΔΕΑ.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Το πρόγραμμα καθώς και πληροφορίες για τους ομιλητές και τις ομιλήτριες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://www.polsci.auth.gr/polsci_news/conference-elections-2023/

H παρακολούθηση είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους/ες τους/τις ενδιαφερόμενους/ες. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

 Γιάννης Παπαγεωργίου, Καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών: τηλέφωνο επικοινωνίας 6972308956, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ευτυχία Τεπέρογλου, επίκουρη καθηγήτρια, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής: e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρήστος Γραμμένος, οργανωτικός υπεύθυνος του συνεδρίου: τηλέφωνο επικοινωνίας 6985765238

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ΔΣ της ΕΕΠΕ ολοκληρώθηκε επιτυχώς. 
 
Συνολικά ψήφισαν 51 από τους συνολικά 59 εκλέκτορες.
 
Η σειρά κατάταξης των υποψηφίων με βάση τις ψήφους που έλαβαν έχει ως εξής:
 
1. ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 23
2. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 22
3. ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΝΤΟΡΑ 21
4. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 21
5. ΡΟΡΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ 17
6. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 17
7. ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ 13
8. ΣΙΩΜΟΣ ΘΩΜΑΣ 12
9. ΑΦΟΥΞΕΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 11
10. ΡΗΓΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 11
11. ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΥ ΗΒΗ-ΑΓΓΕΛΙΚΗ 10
12. ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΑΣΤΕΡΗΣ 9
13. ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 7
 
Με βάση το καταστατικό της εταιρείας ο πρώτος σε ψήφους θα πρέπει να συγκαλέσει το νέο ΔΣ με τα 9 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη, ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα.
 
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο συλλογικό όργανο και ευχαριστούμε όλους και όλες για τη συμβολή τους σε αυτήν τη διαδικασία.
 
Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής,
Γιώργος Μπιθυμήτρης
Παναγιώτης Κουστένης

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ, ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Μανιάτη.

Ο Γιώργος Μανιάτης δίδαξε ως Επίκουρος, Αναπληρωτής και Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Πολιτική και Ηθική Θεωρία, Ιστορία των Ιδεών, Ηθική Φιλοσοφία και Ρητορική στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Αγαπημένος Δάσκαλος και αγαπητός συνάδελφος υπήρξε κορυφαίος αναλυτής του Διαφωτισμού και της έννοιας του Κοινωνικού Συμβολαίου, αλλά και δάσκαλος της αισθητικής και της ιστορίας της τέχνης με βαθύτατη γνώση και ιδιαίτερο πάθος για τη μουσική.

Η μελέτη του για τον Ρουσσώ: «Το προσωπείο και το πρόσωπο. Ο Ρουσσώ και η αναζήτηση της αυθεντικής επικοινωνίας» αποτελεί μια από τις κορυφαίες αναλύσεις που έχουν γραφεί στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς για την ιδέα του κοινωνικού συμβολαίου στο έργο του Ρουσσώ, ενώ οι εκτενέστατες μελέτες του: «Πολιτική και Ηθική. Η κρίση της πολιτικής και η δυνατότητα πολιτικής θεμελίωσης του πολιτικού πράττειν» και «Η Διαλεκτική της χειραφέτησης. Η σχέση πολιτικής και ηθικής» αποτελούν επιστημονικά έργα σταθμό για την πολιτική και ηθική φιλοσοφία στη χώρα μας, τα οποία  συμπληρώνονται άλλωστε από μεγάλο αριθμό σχετικών επιστημονικών άρθρων. Συγχρόνως η μελέτη του για τον Βάγκνερ: «Ρίχαρντ Βάγκνερ το καθαρά ανθρώπινο»,  αποτελεί μια μοναδικά θεμελιωμένη ανάλυση του βαγκνερικού έργου με στόχο την αποδέσμευση της προσωπικότητας και της μουσικής του Βάγκνερ από τη ναζιστική οικειοποίησή τους.

Βαθύτατα προοδευτική προσωπικότητα ο Γιώργος Μανιάτης, ενταγμένος με κριτική συνέπεια και χωρίς υποχωρήσεις στο χώρο της Αριστεράς, υπήρξε πάντα συνεπής στις αρχές της ελευθερίας, της χειραφέτησης και της αλληλεγγύης που καθόρισαν τη στάση του απέναντι στη ζωή. Στάση, που μαζί με το πηγαίο επικοινωνιακό ταλέντο και το χιούμορ του, ανέδειξαν τον Γιώργο Μανιάτη σε κορυφαίο και συγχρόνως αγαπημένο δάσκαλο και αγαπημένο φίλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του για την ξαφνική απώλεια του αγαπητού συναδέλφου Γιώργου Μανιάτη στη σύντροφό του Λία και στο γιο του Γιάννη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του αγαπητού συναδέλφου, δασκάλου και φίλου Παναγιώτη – Τάκη – Καφετζή.

 Η επιστημονική κοινότητα της χώρας πενθεί τον πρόωρο θάνατο ενός από τους στυλοβάτες της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνικής Έρευνας στη χώρα μας.

Χτες, 26 Ιουνίου 2023, χάσαμε ακόμη έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες της χώρας μας, έναν από τους κορυφαίους ερευνητές των εκλογών, της εκλογικής συμπεριφοράς και της πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τον Τάκη Καφετζή.

Η συμβολή του Τάκη, Καθηγητή στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπήρξε καθοριστική για την Κοινωνική Έρευνα στον τόπο μας και ειδικότερα για την ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή παρουσία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Ο Τάκης Καφετζής εργάστηκε στο ΕΚΚΕ για πάνω από 20 χρόνια και έθεσε τις βάσεις της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας, της έρευνας της πολιτικής κουλτούρας σε συγκριτική διάσταση και της διαχρονικής έρευνας της πολιτικής συμπεριφοράς. Πρωτοστάτησε στην ένταξη του ΕΚΚΕ στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας συμβάλλοντας έτσι και στην αναγνώριση του έργου του Κέντρου στο διεθνές ερευνητικό πεδίο.

Η προσφορά του από τη θέση του ερευνητή και του πανεπιστημιακού δασκάλου στη μεθοδολογία της κοινωνικής έρευνας, στη συγκριτική ανάλυση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, στη μεθοδολογία της προσέγγισης και ανάλυσης της εκλογικής συμπεριφοράς και στην ανάλυση των πολιτικών φαινομένων στο μάκρο-, στο μέσο- και στο μίκρο-επίπεδο καθόρισε το πλαίσιο και το περιεχόμενο της πολιτικής και κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα.

Συνεργάτης του Κωνσταντίνου Τσουκαλά και του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελούσε μέλος της επίλεκτης εκείνης ομάδας που επανατοποθέτησε την κοινότητα των ελλήνων πολιτικών και κοινωνικών επιστημόνων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κοινότητας μετά την τραγωδία της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνική Έρευνα στη χώρα μας.

Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει τη βαθειά οδύνη της και τα θερμά συλλυπητήριά της στη σύντροφο και τους συγγενείς του αγαπητού συναδέλφου και φίλου Τάκη Καφετζή.

Μόλις δημοσιεύθηκε το καινούργιο τεύχος αρ. 47 της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης, με νέα αισθητική και design!
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το τεύχος εδώ:

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/hpsa/issue/view/1825?fbclid=IwAR2jV_t4deAP97APuVQLrDMDQU28NRNmNCjJ-q4qN_CQrtLBWRnOYUtwnQcΜπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "2022 47 Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης Greek Political Science Review ΕΚΔΟΣΕΙΣ Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης Greek Political Science Review Ανδρέας Τάκης φιλελευθερισμός καιη δημοκρατία σταυροδρόμι Gerasimos Karoulas- Elections and referenda analysis international officials' statements Greek Ανδρέας Μπουρούτης πρατηγικές ένταξη στην Ελλάδα. εμπειρία ετών 2015-2022 Απόστολος Παπατόλιας Επιτελικό κράτος προοδευτική διακυβέρνηση Αλέξανδρος Ράπτης <<Πρέπει όλοι ρώνουμε χρέη μας...>>: χρέος ηθική εντολή αντιπαράθεση τη <<απελευθέρωση>> στην Ελλάδα διετία 1987-1989 καιη πολιτική σημασία"

Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια του αγαπητού συναδέλφου, φίλου και δασκάλου Ηλία Νικολακόπουλου. Ο εκλιπών υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΕ καθώς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος με το ερευνητικό και διδακτικό του έργο στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την πολύχρονη παρουσία και τις παρεμβάσεις του στο δημόσιο βίο συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την ορατότητα της νεότερης Πολιτικής Επιστήμης στη χώρα μας.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν και θα παραμείνει κεντρική μορφή της εκλογικής κοινωνιολογίας στην Ελλάδα. Το ερευνητικό έργο του εστιάστηκε στην ανάλυση της συγκρότησης των πολιτικών παρατάξεων και των πολιτικών κομμάτων, στη μελέτη του εκλογικού σκηνικού, στη μελέτη των ορίων και των δεσμεύσεων πολιτικών θεσμών και ελευθερίας από τον εμφύλιο μέχρι την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας του Απριλίου 1967, ενώ η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων μετά τη μεταπολίτευση και η εισαγωγή των exit polls στην Ελλάδα έκαναν τον επιστημονικό πολιτικό λόγο του γνωστό πέρα από το χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εδώ και δεκαετίες η ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων και η ανάλυση των στάσεων του εκλογικού σώματος είχαν συνδεθεί με τις αναλύσεις του. Το πάθος του με την ανάλυση της πολιτικής ιστορίας και του ρόλου της στην κατανόηση του σύγχρονου γίγνεσθαι τον οδήγησε στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου αρχείου εκλογικών συμμετοχών και αποτελεσμάτων στη χώρα σε όλα τα επίπεδα (κοινότητας, δήμων, νομαρχίας, περιφέρειας, εθνικό) από συστάσεως το ελληνικού κράτους.

Με άξονα και οδηγό την κριτική πολιτική σκέψη του καντιανού πρακτικού λόγου, ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε συνεπής, σταθερός, αλλά και κριτικός  εκφραστής του ορθολογικού πολιτικού λόγου της Αριστεράς.

Για όλες και όλους εμάς, πολιτικούς επιστήμονες, ιστορικούς, ή κοινωνιολόγους, που μελετήσαμε και μελετάμε το ελληνικό μετεμφυλιακό πολιτικό σύστημα, τους λόγους που οδήγησαν στη δικτατορία και την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, η «Καχεκτική Δημοκρατία» του 1946-1967 είναι το ιστορικό όνομα της συγκεκριμένης περιόδου που καθιέρωσε στην ελληνική ιστοριογραφία το έργο του Ηλία Νικολακόπουλου.

 Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΕΠΕ

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                                           Ο Γενικός Γραμματέας

 

Δ. Χαραλάμπης                                                                                    Κ. Κανελλόπουλος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αγαπητού συναδέλφου και ενεργού μέλους της Εταιρείας μας, Δημοσθένη Δώδου.

 Ο Δημοσθένης συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Το 1969 ως φοιτητής συνελήφθη από τη χούντα, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών από το Έκτακτο Στρατοδικείο.

 Εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου από το 2001 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2015. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) της περιόδου 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, καθώς και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ από το 2015 έως το 2019.

 Η επιστημονική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε θέματα πολιτικής ανάλυσης, εκλογικής κοινωνιολογίας και εκλογικής γεωγραφίας. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι μελέτες του για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και τους πρόσφυγες της πόλης.

 Ο Δημοσθένης Δώδος υπήρξε εξαιρετικός δάσκαλος, αγαπητός συνάδελφος, ενεργός διανοούμενος και πολίτης. Η βαθιά ανθρώπινη ματιά του, το εξαίρετο ήθος του και το έξυπνο και πηγαίο χιούμορ του χαρακτήριζαν την πλούσια προσωπικότητά του. Η προσφορά του στην Πολιτική Επιστήμη υπήρξε ουσιαστική και το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο.

 Το Δ.Σ. της ΕΕΠΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

 

 

Σελίδα 1 από 3
Logo