Ειδικές εκδηλώσεις
«Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός»
Συνέδριο: «Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός»
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία, Ακροδεξιά και Μεταφασισμός», την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 (16:30-21:00) στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος από Σόλωνος).
Στα δύο τραπέζια του Συνεδρίου μετέχουν επιφανείς πανεπιστημιακοί Καθηγητές, συνταγματολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, αναδεικνύοντας επιμέρους εκφάνσεις του φαινομένου. Ειδικότερα, στο πρώτο τραπέζι (17:00-18:30), o Σπύρος Βλαχόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Δήμητρα Μαρέτα (Διδάκτωρ Πολιτικής Θεωρίας), ο Γιάννης Τασόπουλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ), η Βασιλική Χρήστου (Επικ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ) και ο Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής Πολιτειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), με συντονιστή τον Ξενοφώντα Κοντιάδη (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Τσάτσου), συζητούν τις πολιτειολογικές και συνταγματικές του διαστάσεις. Στο δεύτερο τραπέζι (19:00-20:30), με συντονιστή τον Δημήτρη Χαραλάμπη (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Προέδρος της ΕΕΠΕ), η Έφη Γαζή (Καθηγήτρια Ιστορίας ΠΑΠΕΛ), ο Νίκος Μαραντζίδης (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΠΑΜΑΚ), ο Παναγής Παναγιωτόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), ο Κωστής Παπαϊωάννου (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς) και η Μαρίνα Ρήγου (Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ), περιγράφουν την ευρωπαϊκή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών.
Το Συνέδριο κλείνει με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ & Αντιπροέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Κωνσταντίνου Τσουκαλά.
Το Ίδρυμα και η ΕΕΠΕ επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινωνικές και πολιτειακές άμυνες και αντιστάσεις απέναντι στη διάχυση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού, του αντικοινοβουλευτισμού και αντίστοιχων ιδεολογημάτων και πρακτικών που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.
Εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου τεύχους της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης (τ. 47)
Ερμηνευτική Ανάλυση Λόγου στην Ψηφιακή Εποχή
Ανακοίνωση
To «Δίκτυο Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου» της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και το ερευνητικό πρόγραμμα «Απολλωνίς» ΑΠΘ οργανώνουν
τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, 19.00-21.00 σεμινάριο με θέμα: «Ερμηνευτική Ανάλυση Λόγου στην Ψηφιακή Εποχή».
Το σεμινάριο αποτελεί μια θεωρητική και πρακτική εισαγωγή στην ηλεκτρονική ανάλυση λόγου και δεν απαιτεί καμία προηγούμενη γνώση εργαλείων γλωσσικής τεχνολογίας.
Θα διεξαχθεί μέσω zoom και απαιτείται προεγγραφή στην ιστοσελίδα του Απολλωνίς ΑΠΘ: http://apollonis.frl.auth.gr/index.php/el/
Πρόγραμμα σεμιναρίου:
19.00-19.10: Έναρξη-Χαιρετισμοί.
Δημήτρης Χαραλάμπης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Προέδρος ΕΕΠΕ
Άρης Στυλιανού, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
19.10-19.20: Υποδομή «Απολλωνίς» - CLARIN:EL: Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών.
Μαρία Γαβριηλίδου, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Αναπληρώτρια συντονίστρια CLARIN:EL.
19.20-19.30: Το Δίκτυο Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου της ΕΕΠΕ.
Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, συντονιστής του Δικτύου
19.30-20.00: Εισαγωγή στην ηλεκτρονική ανάλυση κειμένου.
Τιτίκα Δημητρούλια, Καθηγήτρια Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, συντονίστρια Απολλωνίς ΑΠΘ.
20.00-20.45: Πρακτικό σεμινάριο ηλεκτρονικής ανάλυσης κειμένου, με χρήση των voyant tools.
Θωμάς Σιώμος, διδάσκων π.δ. 407 ΑΠΘ, μεταδιδακτορικός ερευνητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.
20.45- 21.00: Συζήτηση.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
70 χρόνια από την Ίδρυση της IPSA / Ακαδημαϊκό Συνέδριο
H Διεθνής Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης IPSA (Ιnternational Political Science Association) γιορταζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της (1949-2019), με τη διοργάνωση εκδηλώσεων το Νοέμβριο στο Παρίσι -τόπος ιδρύσεώς της. Μέρος των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε συνεργασία με τη Γαλλική Εταιρεία Πολιτικών Επιστημών είναι και το ακαδημαϊκό συνέδριο που θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Louis Liard Hall. Στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα όπως ο ρόλος της πολιτικής επιστήμης σε ταραχώδης καιρούς, το πως μπορεί η πολιτική επιστήμη να συμβάλει στην Πολιτική, καθώς και το θέμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας -κεντρικό θέμα της δεύτερης στρογγυλής τραπέζης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεδμο:
https://www.ipsa.org/news/news/ipsa-celebrates-its-70th-anniversary
Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου
Με αφορμή την έκδοση του Συλλογικού τόμου "Από τη Μεταπολιτευση στην κρίση. Όψεις και προοπτικές της Γ' Ελληνικής Δημοκρατιας", ένας τόμος με επιλογή εισηγήσεων από τα πρακτικά του Ι' Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (αφιερωμένο στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης), η ΕΕΠΕ διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης.
Tον τόμο παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Καθηγητής κος Δημήτρης Χαραλάμπης, η Καθηγήτρια κα Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα και οι επιμελητές της έκδοσης κύριοι Γιάννης Καραγιάννης και Κώστας Κανελλόπουλος.
Την παρουσίαση ακολούθησε η κοπή της πίτας της ΕΕΠΕ για το 2019.
[Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, στον πολυχώρο Booze Cooperativa]